gtAirCog

Bu incelemeyi daha önce yazmış olmam gerekirdi, ya atladım, ya da bir kazaya kurban gitti. Neyse arada iki yıl kullandığımdan daha kapsamlı bir inceleme derlemeye çalışacağım. Kendileriyle Avrupa gezimiz sırasında tanışmış, sadece kırmızı renginde olan güzel indirim sayesinde de almıştım. Shoei GT-Air 53cm'den 64cm'e kadar ebatları olan, hafif, dahili iç güneş ve pinlock buğu önleyici vizörü olan bir gezi sınıfı motosiklet kaskıdır.

Organik fiber ve fiberglass'ın gizli bir karışımı olan AIM kabuktan üretilmiştir. Üç ayrı ebat kabuk ebadı ve çok parçalı EPS iç katmanlarıyla XS - XXL kafa ölçülerine uygundur. Shoei'nin kademeli kabuk yapısı adını verdiği tasarımıyla hem DOT hem de ECE sertifikaları almıştır. EPS katmanının içinde havalandırma kanallarına tepesindeki üç kademeli giriş ve arkadaki iki kademeli egzoz kapaklarıyla ulaşılıyor. Özellikle öndeki giriş kanalı kapağı formu itibarıyla ses üretecekmiş gibi dursa da Shoei hava tüneli testleri sonucu hiç ses üretmiyor ve kullanması, erişmesi oldukça kolay. Çene havalandırması da oldukça geniş ve rahat kullanılıyor. 

shadeOplockvizorKilitGT-Air daha öncekilerden daha geniş bir açı sunan şeffaf ve UV filtreli CNS-01 vizörle geliyor. Paketin içinde buğu önleyici Pinlock vizörü de çıkıyor. Bunların arkasında kaskın sol tarafından kumanda edile optik düzgün bir güneş vizörü var. Diğer benzer ürünlerde olduğu gibi güneş vizörü yüzünden EPS hacminin daralmasını engellemek için kaskın kabuğunu dışarı doğru şişirmişler. Tasarım olarak da ilginç olmuş ve ilginçtir yine gürültü yaratmıyor. Vizörün kilit mekanizması tam kapatıldığında vizörü geri çekip, çift katmanlı contaya tam oturmasını sağlayan yaylara sahip. Vizörü söküp takması kolay; en yukarı pozisyona getirip, ortaya çıkan tırnağı çekerek söküyorsunuz. Vizörü yüksek süratler için tam kilitlemek içinse çene havalandırmasının hemen solundaki tırnaktan faydalanıyorsunuz. Paketin içinden vizör contasının bakımını yapmanız için silikon tabanlı bir sıvı da çıkıyor. Benimkinde çene perdesi ve nefes maskesi kaska montajlanmıştı, bazısındaysa paketin içinde oluyor.

GT-Air'i kafanıza çabuk bırak (Quick Releasse) sistemiyle sabitliyorsunuz. Sistem paslanmaz çelik alaşım, oldukça sağlam. Alırken niye Çift-D değil diye hayıflanmıştım, zamanla alıştım; zaten hiç sorun çıkarmadı. Kaskın içi tamamen çıkarılabilir 3d Max-Dry malzemeden üretilmiş.Antibakteriyel ve yıkanabilir bir malzeme. Hoparlör yerleri hazır, üstünde sökebileceğiniz kapakları var, ilk bakışta seçemeyebilirsiniz. Yenice bir sistem olan acil durum yanak söküm tırnakları (EQRS) GT-Air'de de mevcut, kaskın dışında uyarı etiketleri de var, ama tabii ingilizce bilene.

gtAirRedKaskı ilk taktığımda boyun perdeleri dar geldi, biraz rahatsız olduysam da kısa sürede onlar bana, ben onlara alıştım. Sizi iyice saran ve güvende hissetiren bir yapısı var. Ağustos sıcaklarında biraz sıcak geldi bana ilk sürüşte. Gerçekten sessiz bir kask, sanıyorum şimdiye kadar kullandığım en sessiz kask; hoş yeni ya biraz psikolojik etkisi de vardır diye tahmin ediyorum.

 GT-Air ile uzun süre bir aşk yaşadım. Sanıyorum Türkiye'de bu renk satılmadı, benimle beraber aynı kasktan alan bir arkadaşım dışında rastladığımı hatırlamıyorum. Sıcak yaz günlerinde oldukça sıcak oluyordu içi. Sonra başımı iyice kaldırmayı denediğim bir gün içerisi birden ferahladı. Gezi kaskı olarak tasarlandığından oldukça dik oturuşta hava kanalları tam efektif oluyormuş. Bu keşfim beni biraz rahatsız etse de çok sorun etmedim, çünkü trafikte dur-kalklar dışında yeterince havadardı.

Sonra sonbahar geldi...

Yağmurlarla beraber vizörüm Pinlock'a rağmen buğulanmaya başladı. Ancak 50km/s'i geçtikten sonra buğulanmayla baş edebiliyordu GT-Air. Sağanak yağmurlarda vizörüm bir kademe açık gezerek hem üşüdüm, hem de içeriden ıslanan vizörü kurulamak için sık molalar vermek zorunda kaldım. Düzgün takamadığımı düşünerek Özen Motor'a gittim. Konu Pinlock'un silikonları bozulmuş olabilire gelince yeni bir Pinlock vizör alıp, kendilerinin uygulamasını rica ettim. Bir süre yağmur yağmadı, sonrasındaysa buğulanma azalmıştı.

Sonra kış geldi...

Soğuklarla beraber kask neredeyse kullanılmaz bir hale geldi. Kuru havada bile buğulanıyor, o soğukta vizör aralık gezmek durumunda kalıyordum. Burnu akan, kırmızı gözlü bir adama dönüştüğüm sürüşlerden birinden sonra Shoei'ye bir eposta döşendim. Sonrasında Özen Motor temasa geçti. Gittim kaskı gösterdim, Pinlock söküldü, yeniden takıldı, ama durum ne yazık ki değişmedi. Sonunda, bir ara kaskı bırakın test edelim dediler, olur dedim, ama hala bırakamadım işim gereği. Diğer kaskımda da geçişli vizör takılı, karanlıkta kullanmak pek hoşuma gitmiyor. Bu arada çene perdesini sökmek geldi aklıma ve kask tekrar kullanılabilir bir hale geldi. Biraz üşüdüm, nispeten gürültü oldu, ama pek buğulanmadı.vizorler

 

Yeri gelmişken gerçekten çeşitli ve kullanışlı renkli, hatta geçişli, ayanlı vizör seçenekleri mevcut. Özen Motor bildiğim kadarıyla hepsini tedarik ediyor. Üstteki resimde görünmese de hepsi Pinlock'a hazır.

Gelelim incelemenin sonuna. Bu aralar kaskı test için teslim edeceğim. Yurt dışından aldığım halde Özen Motor konuyla ilgili, sorun nasıl çözülecek kestiremiyorum. Yerli veya yabancı forumlarda da benzer soruna pek sık denk gelmedim; benim yaşadığımı yaşayan tek tük kullanıcı var. Bu bağlamda bendeki GT-Air'de bir sorun olduğunu ummaktayım; bakalım göreceğiz. Görünce de burayı güncellerim. [İncelemenin yayınlanmasından sonra aynı veya benzer sorun yaşayan Shoei GT-Air sahiplerinin mesajları sayesinde artık bir tek bana mahsus bir durum olduğunu düşünmüyorum.]

Shoei GT-Air son derece güven veren, oldukça sessiz, hafifçe bir gezi kaskı. Üstelik distribitörü markasının arkasında duruyor. Dik oturuşlu bir motosiklet sürücüsüyseniz kesinlike GT-Air'e bakmadan geçmeyin. Harika bir güneş vizörü var, şu ana kadar denediğim güneş vizörlerinden net bir şekilde daha iyi, sanki gözlükçüden alınma kaliteli bir güneş gözlüğü gibi. Gerçekten sessiz; normalde kulağımda sarı gürültü filtresi kullanırken GT-Air'le yeşilleri (daha ses geçirgen) kullanıyorum. Hava dinamiği düzgün, yukarı kalkma veya boyuna baskı yok. Neredeyse iki yıl sonra ne içinde, ne de dışında gözle tesbit edilebilir bir eskime yok. Beni hala neredeyse ilk ayki gibi sarıyor ve her daim güvende hissettiriyor. İşin içine fiyatını da katarsak bu seviyedeki rakiplerinden biraz daha uygun fiyatıyla tavsiye edeceğim kasklar listesine ismini yazdırıyor Shoei GT-Air.